Kalibratie op brandstofdepotsOp locatie keuren (voorheen: ijken) en kalibreren van verladingsmeters van brandstofdepots
ODS heeft meer dan 45 jaar ervaring in het keuren van alle gebruikelijke  vloeistofmetingen. Voor het keuren van verladingsmeters op brandstofdepots heeft ODS speciale mobiele mastermeter-installaties gebouwd. Deze mastermeter-installaties zijn NMi gecertificeerd en zijn geschikt voor alle voorkomende brandstoffen zoals benzines, diesel, autogasolie, gasolie, huisbrandolie (HBO), petroleum, enzovoorts.

De ODS keuringstechnicus (voorheen: ijkmeester) zorgt voor een correcte en juiste kalibratie van uw verladingsmeter. Deze keuringstechnicus beschikt over voldoende kennis en kunde om de technische controle uit te voeren.

Een mastermeter-installatie bezit de volgende eigenschappen:

  • De meetwagen is compact gebouwd en smal genoeg om daarmee tussen de verladingstations goed te kunnen manoeuvreren;
  • Er zijn verschillende gangbare verlopen en slangen voorradig tot een doorlaat van 4-duims;
  • De mastermeter is een door derden gecertificeerde en gekalibreerde PD-meter met dubbele pulsgever;
  • Via een regelafsluiter wordt het debiet ingeregeld;
  • Via manometers worden absolute druk en drukval over de meter gemeten en via een temperatuurmeter wordt de actuele mediumtemperatuur geregistreerd;
  • Via 2 dubbele sets digitale pulstellers worden flowpulsen geteld. Zodoende kan er continu, ononderbroken, doorgewerkt worden.

 

Werkwijze
De ODS mobiele mastermeter-installatie is zodanig gebouwd dat er heel snel gewerkt kan worden. De meeste brandstofdepots zijn zo uitgerust dat er een extra pulsuitgang van de te keuren verladingsmeter beschikbaar is. Dat heeft grote voordelen voor met name de chauffeur van de tankwagen omdat  het product continu verladen wordt. Voor de chauffeur is er geen verschil merkbaar, er gaat geen tijd verloren. 

Door vergelijking van gemeten volumes van verladingsmeter en mastermeter wordt de meetonnauwkeurigheid vastgesteld. Via een regelklep wordt de flow ingesteld en zodoende wordt een 3-puntskalibratie uitgevoerd. Doordat er twee sets pulstellers zijn kan er continu doorgewerkt worden.

Via een speciaal kalibratieprogramma worden direct, ter plaatse, de meetgegevens ingevoerd. Dit programma berekent de meetafwijking en slaat de meetcurve op. Zo bouw je een historie op aan meetgegevens waardoor er inzicht ontstaat in het verloop van de meetcurve. Dit op zich biedt informatie over de technische staat van de meter. Zodoende kunnen tijdig maatregelen genomen worden zoals revisie, reparatie of vervanging. Indien noodzakelijk wordt de gekoppelde flowcomputer gejusteerd. Vervolgens wordt het keuringsrapport gegenereerd.

 

Zegels en stickers
Na de uitvoering van de keuring (overeenstemmingsbeoordeling) zal de keuringstechnicus van ODS de verzegeling die door ODS was verbroken weer opnieuw aanbrengen. Dat kan een loodzegel, een plastic zegel of een plakzegel zijn. Als de keuring met goed gevolg is doorlopen zal ODS tevens een Agentschap Telecom sticker op de apparatuur aanbrengen. Wanneer Agentschap Telecom (voorheen Verispect) de installatie komt controleren en de datum op deze sticker is niet ouder dan 3 jaar, dan zal Agentschap Telecom meestal geen extra controle op uw meetapparatuur uitvoeren. Daarmee voorkomt u tijdelijke stagnatie in uw bedrijfsvoering.

 

Het keuren en kalibreren op locatie biedt belangrijke voordelen

  • Kostenbesparing door het niet te hoeven in- en uitbouwen van de meter;
  • De totale meetinstallatie inclusief het leidingwerk wordt gekalibreerd;
  • Er wordt gekalibreerd met uw producten onder procescondities (medium, druk en temperatuur).

 

Specificaties van de ODS mastermeterinstallaties

Referentie

Door derden gecertificeerde PD-vloeistofmeter

ATEX certificaat

EExd IIC T6

Meetbereik(m3/uur)

6 tot 120

12 tot 180

Doorlaat

3-inch

4-inch

Procesaansluitingen (via verlopen)

tot 6 inch

tot 6 inch

Afmetingen (mm; l x b x h)

750 x 550 x 700

900 x 650 x 750

Gewicht (kg)

circa 120

circa 140

Meetonzekerheid (%)

kleiner dan of gelijk aan 0,1%

Werktemperatuur (grd. C.)

-10 tot 50

Maximale werkdruk (bar)

10

Voeding

Accugevoed; 24 V DC / intern

 

Contracten:
ODS biedt u graag een passend contract en/of jaarvoorstel aan. Vanuit ons systeem attenderen wij u vervolgens automatisch op de nieuwe uit te voeren kalibratie- of ijkdatum.

Voor meer informatie laat via deze link uw contactgegevens achter.

 

Terug naar overzicht Services